Cifrapalota

A Márkus Géza által tervezett szecessziós stílusú Cifrapalota Kecskemét város egyik legfigyelemreméltóbb épülete. Különleges atmoszférájának megteremtésében elsősorban a mennyezetét ékesítő nyolc páváról ismert díszterme és hangulatos belső udvara játszik szerepet.

bővebben rólunk

Információ

Információ: tel.: +36 76 480 776

e-mail: cifrapalota.kecskemet@gmail.com

Cím: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

Nyitvatartás: kedd – vasárnap: 10.00 – 17.00

Pénztár zárás: 16.30
 

bővebb információ

Időszaki kiállítások

A Cifrapalota az állandó kiállításai mellett, változatos és színes időszaki tárlatokkal várja új és visszatérő látogatóit Kecskeméten! Ezeket az általában néhány hónapig látogatható kiállításokat, impozáns épületünk tágas földszinti és első emeleti termeiben mutatjuk be. Megyei hatókörű városi múzeum kiállítóhelyeként főként képző- és iparművészeti, történeti, néprajzi, régészeti, helytörténeti kiállításokat láthatnak a hozzánk betérők. Célkitűzésünk, hogy helyet biztosítsunk Kecskemét kulturális életéhez fűződő tárlatok, helyi kötődésű alkotók munkáinak bemutatására és erősítsük a kecskeméti, illetve nemzeti identitástudatot. Időszaki kiállításainkhoz múzeumpedagógiai foglalkozások, tudományos, ismeretterjesztő, szórakoztató és családi programok, kézműves tevékenységek és tárlatvezetések is kapcsolódnak. Az újonnan nyíló időszaki kiállítások megnyitójáról, programjairól, látogatási idejéről mindig tájékoztatást nyújtunk honlapunkon, illetve Facebook és Instagram felületeinken, amiket e célból is érdemes figyelemmel követni!

Időszaki kiállítások

Kiállítás / Időszaki kiállítás / Cifrapalota

XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé – Prófécia

2023 novemberében közzétett felhívásunkra ezúttal (az előzsűri után végül be nem adókat nem számítva) 232 művész 232 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből a XI. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé zsűrije összesen 137 alkotó 137 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. A 12. alkalomra választott témánkat (prófécia) világunk jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen rengeteg a bizonytalansági tényező (háborúk, bolygónk erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés, migráció), s ez a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljes befolyásolja.

- Megnyitó:

Kiállítás / Időszaki kiállítás / Cifrapalota

„Küzdeni mindig, de feladni soha!”

Sportrelikviák a 125 éves Ferencvárosi Torna Club és a kecskeméti sportkörök évszázados történetéből

- Megnyitó:

Állandó kiállítások

A Cifrapalota épületében jelenleg két állandó kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Az első emeleten a 20. század második felében előkerült kunbábonyi avar vezéri sír tárgyai, valamint hasonlókorú, alacsonyabb rangú vezéri sírok leletei tekinthetők meg.

A második emeleten látható a Képzőművészeti állandó kiállítás. A Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 19–20. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgy-együttes Magyarországon. A többezres kollekció leghíresebb alkotásai Nemes Marcell adományának, és az ún. Farkas–Glücks-gyűjtemény Kecskemétre kerülésének köszönhető. A 2016-ban újrarendezett állandó tárlat (bár a gyakori vendégkiállításaink és kölcsönzések miatt ez folyamatosan változik) alapvetően 6 egységből áll: 1. Válogatás a 20. század első felének magyar festészetéből (pl. Ferenczy Károly, Czigány Dezső, Egry József, Ámos Imre, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József); 2. Kecskeméti Művésztelep (pl. Perlrott Csaba Vilmos, Bornemisza Géza, Iványi Grünwald Béla); 3. Tóth Menyhért; 4. Mednyánszky László; 5. Nagy István; 6. Farkas István.


Állandó kiállítások

Kiállítás / Állandó kiállítás / Cifrapalota

Nagyurak és vezérek – Híres avar leletek a Kiskunságból

Híres avar leletek a Kiskunságból

Kiállítás / Állandó kiállítás / Cifrapalota

„Ezek a képek mind beszélnek”

Ingyenes belépéssel és színes programokkal várja látogatóit a Cifrapalota az „Ezek a képek mind beszélnek” című megújult, képzőművészeti állandó kiállításban!

Programok

A Cifrapalota kulturális programjaival, rendezvényeivel valamennyi korosztály igényeit igyekszik kielégíteni az óvodás korosztálytól a legidősebbekig egyaránt. Kapcsolódik az országos rendezvényekhez: Magyar Kultúra Napja, Múzeumi Világnap, Magyar Régészet Napja, Múzeumok Éjszakája, Kulturális Örökségi Napok, Múzeumok Őszi Fesztiválja és képviseli magát Kecskemét város rendezvényein. Az állandó és időszaki tárlatokhoz kapcsolódóan tudományos, ismeretterjesztő, szórakoztató, és családi programokkal, koncertekkel, előadásokkal, tárlatvezetésekkel várjuk a látogatóinkat. Pedagógusok figyelmébe ajánljuk folyamatosan megújuló múzeumpedagógiai kínálatunkat. Aktuális programjainkról rendszeresen tájékoztatást nyújtunk honlapunkon, illetve Facebook és Instagram felületeinken, amiket e célból is érdemes figyelemmel követni!

Programok

Rólunk

A Cifrapalota épülete


A Kecskemét városa által emelt épület annak idején – mai léptékben (is) – igen gyorsan valósult meg, az ötlettől az átadásig kevesebb mint másfél év kellett hozzá, melyből a kivitelezés alig tizenegy hónapot vett igénybe. Az 1902. február 14-én tartott rendkívüli közgyűlésen beterjesztett javaslat után, az 1902. április 30-i alkalomra már tisztázásra került az épület funkciója, megtörténtek az előzetes gazdasági számítások. Végül ezek alapján, a közgyűlésen határozatot hoztak arról, hogy az új sugárút főtér felőli nyitányaként, a nagy neológ zsinagógával átellenben, az egykori „Aradi- és Nagy-temető-utczák szögletén” lévő ún. „Engel-féle telken” építteti fel Kecskemét városa az első bérházát. Az 1902. május 28-án bemutatott első tervvázlat után – melyet a helyi tudósító szerint (Kecskemét, 1902. június 1.) Márkus Géza „magyaros ízlésben s igen tetszetősen” rajzolt meg – mindössze harminc napon belül elkészültek a részletes kiviteli tervek. Július 31-én megtartották az „ajánlati versenytárgyalást”, s azt követően, valószínűleg már szeptemberben elkezdődött és 1903. július végéig teljes egészében be is fejeződött az építkezés (a bérlők többsége már augusztusban beköltözhetett). Mindezt úgy, hogy ennek része volt a bérház – még a korabeli emlékeinket is tekintve – kiemelkedően gazdag külső díszítésének megtervezése és kivitelezése is.


Galéria

Látogatás

Belépőjegy

 

Teljes árú belépőjegy: 1.800.-Ft

Kedvezményes belépőjegy - diák (6-26 éves korig): 900.-Ft

Kedvezményes belépőjegy - nyugdíjas (62 év felett): 900.-Ft

Családi jegy (18 év alatti személyt kísérő hozzátartozó) / fő: 900,-Ft

 

Tárlatvezetés

 

Az épületről és a kiállításokról komplex, vagy egyes részekre kiterjedő tárlatvezetés kérhető. Tárlatvezetéseket egyéni és csoportos látogatók számára kizárólag előre egyeztetett időpontban tudunk biztosítani.

Díja: 2.000.-Ft / csoport

 

 

Fotó- és videó jegy: 500.-Ft

Esküvői fotózás (helyszín): 10.000,-Ft

 

Belépőjegy a Kecskeméti Katona József Múzeum minden tagintézményébe: 3300,-Ft

(Cifrapalota, Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye, Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Orvostörténeti Múzeum, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely)

 

Bozsó Gyűjtemény és Cifrapalota kedvezmény: A teljes árú megváltott belépőjegy a partnerintézményben 25%-os kedvezményt biztosít.

 

Fizetési módok: Készpénz, Bankkártya

Kecskeméti diákcsoportok számára a múzeumi belépés ingyenes.
Egyéni belépőket zárás előtt fél órával ad ki a múzeum!

 

Nyitvatartás

 

Kedd – Vasárnap: 10.00 – 17.00

Pénztár zárás: 16.30
 

Információ

 

cím: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

telefon: 36 76 480 776

e-mail: cifrapalota.kecskemet@gmail.com

 

 

 

Kedvezményes belépés

 

A kedvezményes belépést A muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről szóló 194/2000. (XI.24.) kormányrendelet szabályozza:

 

50%-os kedvezményes belépés:

 • 6 - 26 éves kor közötti magyar és egt állampolgárok
 • legalább két 18 év alatti személyt kísérő legfeljebb két fő hozzátartozó
 • 62 - 70 éves kor közötti magyar és egt állampolgárok
Díjtalan belépés:
 • 6 év alatti gyermekek
 • 70. életévüket betöltött felnőttek
 • fogyatékkal élők, egy fő kísérővel
 • az EMMI által kiadott, szakmai belépővel rendelkezők; valamint a legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagjai (Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Magyar Levéltárosok Egyesülete)
 • a közoktatásban dolgozó pedagógusok
 • ICOM-kártyával rendelkezők
 • Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége tagintézményeinek dolgozói
 • Minden hónap utolsó vasárnapján a 26 év alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő, legfeljebb két közeli hozzátartozó
 • Ingyenes a belépés minden látogató számára Magyarország nemzeti ünnepein: március 15., augusztus 20., október 23.
   

A kedvezmények a magyar állampolgárokra, magyar igazolvánnyal rendelkezőkre és az EGT állampolgáraira vonatkozik, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával.


Látogatói szabályzat

 

Ruhatár: A ruhatár használata kötelező és ingyenes. Kabátokat, esernyőket, csomagokat, hátizsákokat szíveskedjenek itt elhelyezni! A kiállítótérbe csak kisebb kézitáska vihető be, amely mérete nem haladhatja meg a 30x30x15 cm-t. Hátizsákot a kiállítótérbe bevinni tilos.

 

Kiállítótér: A kiállítótérbe kérjük ne vigyen be ételt és italt. Élő állatot (kivéve vakvezető kutyát) tilos a kiállítótérbe bevinni. A közönség számára zárt területek nem látogathatóak.

 

A kiállított műtárgyakhoz, valamint a kiállítási segédeszközökhöz ne nyúljon hozzá! Amennyiben olyan eszköz áll rendelkezésre, amit meg kell érinteni, arra felhívjuk a figyelmét. A múzeum területén, a lépcsőkön és a kiállítótérben tilos a szaladgálás.

 

Fényképezés: Fénykép és videó készítés kizárólag a pénztárnál megvásárolt fotójeggyel engedélyezett. Vaku használata tilos. A felvételek kizárólag személyes célokra használhatóak.

 

Tárlatvezetés: Kiállításainkon kizárólag a Múzeum munkatársai tarthatnak tárlatvezetést, előzetes egyeztetést követően, díj ellenében.

 

Mobiltelefon: Kérjük, a kiállítóterekben ne zavarja a többi látogatót hangos beszéddel, mobiltelefonját halkítsa le és ne használja beszélgetésre!

 

Dohányzás: A Múzeum egész területén tilos a dohányzás, elektronikus cigaretta használata sem megengedett.

 

Akadálymentesség: Kerekesszékkel érkező látogatóink a Csányi János krt. felőli bejáratot tudják igénybe venni. Belépési szándékukat csengetéssel tudják jelezni. Az épület földszintjén található kiállítás kerekesszékkel megközelíthető. Az első és második emeleten lévő kiállítóterekhez lépcsősor vezet.

 

Zárási rend: Belépőjegyet 16.30 percig adunk ki. Kérjük, hogy szíveskedjen elhagyni az adott területet a zárást végző kollégák megjelenésekor, és legkésőbb 16.55-ig keresse fel a ruhatárat. Az épületet 17 óráig kérjük elhagyni.

 

Tájékoztatjuk tisztelet látogatóinkat, hogy a kiállítótermekben kamerás megfigyelőrendszer működik.

 

Köszönjük, hogy együttműködik velünk értékeink megőrzésében!

 

Tanulás

Múzeumpedagógia & múzeumandragógia:

„Jövőnk céltalan a múlt ismerete nélkül”


Kecskemét és tágabb vonzáskörzetében élő, valamint az osztálykirándulások alkalmával érkező 4-18 éves gyermekek, diákok megismertetése a helyi polgári kultúra tárgyi és szellemi örökségével, történelmi múltjával, a kecskeméti művésztelep alkotóinak remekeivel, valamint kortárs művészek alkotásaival színvonalas, élvezetes tárlatvezetések, előadások, valamint színes, motiváló, kreativitást fejlesztő gyermekfoglalkozások és közösségi programok keretében.

 

A 18-40 év közötti felnőttek részt vehetnek a minden évben más-más témában kínált interaktív nyomozós játékon, az aktualitásokkal kapcsolatban figyeljék a honlapunkat. Emellett módszertani órák keretében ismertetjük meg a leendő pedagógusokkal a múzeumi tanulást segítő lehetőségek elsajátítását.

 

Múzeumpedagógiai információk:

 

Diák belépőjegy: 900 Ft/fő
(Kecskeméti diákcsoportoknak a belépés ingyenes)


Tárlatvezetés, múzeumi óra: 2.000 Ft/csoport
(Kecskeméti csoportoknak ingyenes)


Múzeumpedagógiai foglalkozás, kézműves foglalkozás, módszertani óra: 600 Ft/fő


Múzeumpedagógiai foglalkozás óvodásoknak, SNI-s és fogyatékossággal élőknek: 500 Ft/fő


Múzeumi bérlet 5 alkalmas: 2.500 Ft/fő

Múzeumi bérlet 5 alkalmas óvodás, SNI-s és fogyatékossággal élőknek: 2.000 Ft/fő


A programok szervezője: Merinu Éva


Bejelentkezés, információ: +36 20 257-5019; │ cifrapalota.muzped@gmail.com


Bejelentkezés a foglalkozás tervezett időpontja előtt 1 héttel!


Tájékoztatásul közöljük, hogy múzeumpedagógiai programok igénybevételére csak munkanapokon van lehetőség!

 

Múzeumpedagógiai foglalkozások bővebben.

 

Munkatársaink