A kecskeméti Díszítőművész Szakkör

Múzeumpedagógiai program / Népi iparművészeti

A kecskeméti Díszítőművész Szakkör

-

A szakkör 1952-ben alakult.


 Alapító tag és 1959-ig vezetője: dr. Varga Ferencné.
1960-1979 között a szakkörvezetői feladatokat dr. Nagy Györgyné vette át.
1980-tól 2015-ig dr. Varga Ferencné, a Népművészet Mestere vezette a díszítőművészeti szakkört, majd Mucsi Jenőné népi iparművész vette át a szakkörvezetéssel járó feladatokat.
Jelenleg közel 15 aktív tagjuk van, közülük négyen a népi iparművész cím tulajdonosai.
A több mint 70 éve működő szakkör tagjai hazánk néprajzi tájegységeinek hímzésén kívül a határainkon túli magyar hímzéskultúrával is megismerkedtek különböző tanulmányutakon. Az elsajátított hímzéseket feldolgozták, majd helyi, megyei és országos kiállításokon szerepeltették, ahol számtalan oklevél fémjelezte a szép munkáikat. Egy Nívódíj, kétszeres Kiváló Együttes cím, valamint a Katona József – díj (Kecskemét Megyei Jogú Város rangos díja) büszke tulajdonosa a szakkör.
Az utóbbi években figyelmük szűkebb és tágabb környezetük hímzéskultúrája felé fordult. A kecskeméti subahímzés mellett a hercegszántói sokác (horvát)-, és a 19.sz.-i hartai hímzéseket gyűjtötték és dolgozták fel.
Az országban több hímző szakkörrel alakítottak jó szakmai és baráti kapcsolatot, melyet folyamatosan ápolnak (Bácsalmás, Békéscsaba, Cegléd, Jászberény, Komádi, Kunbaja, Nagykőrös).
A kecskeméti szakkör évtizedek óta komoly segítséget nyújt a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület által szervezett, a NKA támogatásával a díszítőművészeti szakkörvezetők, és minden hímzést kedvelők számára a nyári továbbképzési táborainak programszervezésben, valamint az elméleti és a szakmai előadók kiválasztásábA szakkör – keddenként 14-16 óra között - ideális körülmények között dolgozik a Népi Iparművészeti  Gyűjteményben, ahol igazi otthonra találtak. Tevékenységükben a több mint 70 éve kitűzött cél – csak tiszta forrásból származó népi értékek kutatása, feldolgozása, és megőrzése – nem változott, ma is érvényes.

Kecskemét, 2023. 05. 23.

Kriskóné Dávid Mária
 etnográfus