A kézművesség világnapja

A kézművesség világnapja

A Kézművesség Világnapja – amelyet 2014-től évente június 10-én ünnepelnek a Kézműves Világtanács (World Crafts Council) 1964-ben történő megalakulásának évfordulójakor – egy olyan nap, amikor fokozottan figyelnek a hagyományos kézművességre, mint gazdag kulturális örökségre.


Aktuálisabb, mint valaha, hiszen olyan korban élünk, amikor a fenntarthatóság, a környezetbarát megoldások jelentősége megnőtt. A kézműves termékeket gyakran fenntartható anyagok és technikák felhasználásával állítják elő, a készítők helyben beszerzett anyagokat, hagyományos és időtálló technikákat használnak.


E nap alkalom arra, hogy tisztelegjünk olyan kézműves mesterek munkássága előtt, akik életüket e művészeti formák megőrzésének és népszerűsítésének szentelték, merítve a közösség és a hagyomány erejéből.


Bejegyzésünkben a népművészet egyik igen fontos ágát emeljük ki, a bútorfestést.  A Kecskeméti Katona József Múzeum néprajzi és népi iparművészeti gyűjteményében található festett bútorok között különleges helyet foglal el a hartai festett bútor.  


A Bács-Kiskun vármegyei Harta település a néprajztudomány és a szélesebb kulturális közélet által számontartott kiemelkedő népművészeti örökséggel rendelkező hazai német falvak egyike.


Hartán körülbelül a 18. század eleje óta készülnek festett bútorok. A legrégebbi fennmaradt festett bútort 1820-ban állították elő. A hartai bútorok jellegzetessége a sötétkék alapra festett sűrű, gazdag motívumkészlettel rendelkező növényi ornamentika, valamint kisebb arányban állatábrázolások (madár, ló) is megjelennek rajtuk. A teljes bútort lefedő kék alapozás csak az 1930-as évektől jellemző. Ezt megelőzően, csak a bútorok legdíszesebb részeit alapozták kék festékkel, a fenyőfából készült asztalosmunkák többi részét flóderezés-szerű, okker és barna színű festékkel fedték.


A hartai bútorfestés napjainkban is élő hagyományának jeles őrzője a településen élő, többek között a Népművészet Ifjú Mestere és Népművészet Mestere megtisztelő címekkel kitüntetett Schneider házaspár. Schneider Péterné szül. Haraszti Márisa bútorfestő és Schneider Péter festettbútor-készítő közösen készített bútorai, illetve egyéb használati- és dísztárgyai elnyerték a Magyar Kézműves Remek címet, s termékeik nemcsak az országhatáron belül, de Európa számos más országában is megtalálhatóak. Napjainkban is végzett odaadó munkájuk, illetve a mesterség népszerűsítése és továbbörökítése érdekében végzett tevékenységük példaértékű, melyről bővebben az alábbi linken olvashatnak:
http://www.hartaifestettbutor.hu/Forrás (szakirodalom és fotó):
Schneider Péterné: Hartai festett bútorok és ajándéktárgyak Szekszárd, 2021.
Magyar Néprajzi Lexikon
Magyar néprajz III. – Kézművesség
KKJM Néprajzi Adattár
KKJM Fotó Adattár

 

Galéria