„Antanténusz, szórakaténusz…”

Állandó kiállítás / Szórakaténusz

„Antanténusz, szórakaténusz…”

-

Az épület emeletén elhelyezkedő újjárendezett állandó kiállításában a gyűjtemény legszebb darabjai kerültek bemutatásra, közel 5000 tárgy; játékok, könyvek, dokumentumok az 1780 és 1980 közötti időszak két évszázadából. A bemutatást a műtárgyakhoz tartozó képsorok, filmek, mozgásra érzékeny apró változások, az árnyjátékok falon feltűnő figurái teszik színesebbé. Az intézményt korábbi jelképe, a madárforma több helyen is megjelenik játékos formában, így a nagyméretű kaleidoszkóp egymásba fűződő színes ábráiban is. A legkisebb látogatók műtárgymásolatokkal, képes mesekockával, fajátékokkal, eredeti mexikói játékokkal, észt hagyományokat megörökítő színezőkkel játszhatnak a számukra tervezett asztalok mellett.

 

A kiállítás rövid bemutatása:

 

Az előtérben jeles személyiségek arcképcsarnoka látható.

 

A lépcsőfeljáróban a közvetlen kultúrtörténeti előzményekből olvasható néhány szemelvény. Bevezetésként Csete Ildikó, a műhelyalapító Nagy Mari, és a játszótéri kultúrában meghatározó Nagy Kristóf iparművészek egyedi készítésű játéktárgyai szerepelnek.

 

A kiállítás első termében a polgári világ játékainak kiemelkedő darabjai láthatóak, lányok és fiúk játékai; babák, bútorok, vasútmodellek és építőjátékok, több száz éves kirakójátékok, régi gyermekkönyvek.

 

A második teremben a 20. század első felének művészi törekvései, a magyar játékműhelyek – „Grabóka” és „Bergengócia” Budapestről, a „Füleki Iparművek”, mellette az „Ipolysági Magyar Mesejátékgyár” – kerültek bemutatásra. Ugyanitt látható válogatás a Rodolfo-gyűjteményből, majd az 1950-es évek játékaiból, gyermekkönyvekből.

 

A kiállítás központi helyén áll a sziget-vitrin, benne több ezer éves cserépjátékokkal, régészeti tárgyakkal, a Kecskeméti Katona József Múzeum gyűjteményének ritkán látható darabjaival.

 

A körgaléria reprezentatív terme a népek játékai gyűjtemény legszebb darabjainak ad helyet. Kiindulópontot jelentenek az ősi eredetű cserép- és csontjátékok, ezután következnek a szomszédos országok, Európa, majd Ázsia és Amerika hagyományos játékszerei és az arra épülő háziipar. Az évszázados hagyományokat őrző, kézműves tárgyak mellett helyet kapnak itt a Magyarországon egykor közismert trafikjátékok is, mint klasszikus vásári játékok utódai, egy nemzedék gyermekeinek meghatározó játékai.

 

A játékok lenyomatként őrzik a különböző korok sajátosságait, mindazt, amit egy felnövekvő gyermek megtanulhat az őt körülvevő világról, a szokásokról, szertartásokról.

 

Galéria