A fény vonzásában – február 20-án zárul Morelli Edit kiállítása a Cifrapalotában

2021. november 24. – 2022. február 20.

 

Már csak 2022. február 20-ig tekinthető meg a kecskeméti Cifrapalotában Morelli Edit (1940–2020) Ferenczy Noémi-díjas zománcművész látványos emlékkiállítása.

A 91 kiállított alkotás mellett hangsúlyt helyeztünk az alkotó emberi oldalának, személyes történetének a bemutatására is egy, a kiállításban elhelyezett képernyőn folyamatosan vetített, megközelítőleg hat perces képösszeállítás segítségével. Egy nagyméretű asztali vitrinben pedig fémmegmunkáló szerszámokkal, zománcozáshoz szükséges eszközökkel, ecsetekkel, égetéshez használt fogókkal, fémrecipiensekkel (vörösréz, lealapozott acéllemez), kísérleti és félkész alkotásokkal (köztük ékszerekkel) a művész egykori műhelyét is megidéztük. Ezzel is figyelmeztetve a látogatókat arra, hogy bár a kortárs magyar zománcművészek többsége, felismerve az új lehetőségeket, erőteljesen képzőművészeti irányba orientálódott, azonban a műfaj legjelentősebb képviselői – így Morelli Edit is – soha nem tagadták meg annak iparművészeti eredetét sem.

Morelli Edit életművéről – a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott tárlathoz kapcsolódóan – hamarosan könyv is megjelenik a Kecskeméti Katona József Múzeum kiadásában.

A kiállítás megtekinthető 2022. február 20-ig, hétfő kivételével minden nap 10–17 óra között.

 

 

 
HU EN
KKJM