Átkelők a túlvilágra

2021. augusztus 31. – 2022. január 30.
Átkelők a túlvilágra – Két gepida temető a Közép-Tisza mentén
2021. szeptember 2-án, 17 órakor vadonatúj, régészeti kiállítás nyílik a Cifrapalotában Átkelők a túlvilágra – Két gepida temető a Közép-Tisza mentén címmel.
A kiállított anyag két múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a szolnoki Damjanich János Múzeum, két, a közelmúltban feltárt kiemelkedő gepida temető leletanyagából és szakmai eredményeiből áll össze. Tiszapüspöki 95 db temetkezése és Tiszaug 194 db feltárt sírja kiemelkedően reprezentálja az 5. század második felétől a 6. század közepéig a gepida királyság népességét. A két temető anyaga remekül kiegészíti egymást, mind időben, mind térben. Rámutat a korszak etnikai sokszínűségére, a népvándorlás korának globális kapcsolatrendszerére.
Mindkét temető számos új adattal járult hozzá a gepida viselet és a temetkezési szokások pontosabb megismeréséhez, mely több rekonstrukció formájában jelenik meg a tárlaton. A kiállítás egyedi eleme a 4 hiteles arcrekonstrukció, melyek elsőként mutatják meg a nagyközönségnek, hogy néztek ki a korszak emberei.
A kiállítás 2022. január 30-ig tekinthető meg.
Kurátorok: F. Kovács Péter, Wilhelm Gábor, dr. B. Tóth Ágnes, dr. Masek ZsófiHU EN
KKJM