Bánk bán kora – a rejtélyes 13. század

2021. november 16. – december 31.

Katona József híres drámája a Bánk Bán, II. András király (1205-1235) uralkodásának idején játszódik. A mű központi cselekményét és szereplőinek többségét is a valóság ihlette. A Kecskeméti Múzeum kamarakiállításával arra vállalkozik, hogy a régészet segítségével mutassa be a nagyközönségnek a történelmi hátteret, Magyarország egyik leggazdagabb és legizgalmasabb időszakát.

Ebben a korszakban a Magyar Királyság, katonai és gazdasági befolyásával Európa egyik nagyhatalma volt, a keresztes hadjáratok révén a világpolitikában is komoly szerepet kapott. A 12-13. század fordulója kiemelkedő kulturális és gazdasági fejlődést eredményezett, melynek legtöbb vívmányát a későbbi évszázadok viharai nagymértékben eltüntették.

Az elmúlt évek régészeti feltárásai Kecskemét környékén azonban lehetőséget adtak arra, hogy tudásunkat jelentősen kitágítsuk e méltatlanul elfeledett, dicsőséges korról. A vitrinekben bemutatott, egyedülálló leletek a világ legnagyobb múzeumaiban is kiemelkedő helyet kapnának. Általuk bepillantást nyerhetünk a keresztes hadjáratok, a zarándoklatok, a kiterjedt kereskedelmi és szakrális kapcsolatok rejtélyes időszakába, melyben hazánk vezető szerepet játszott.

A kamarakiállítás 2021. november 12-től december 31-ig látogatható, keddtől vasárnapig 10.00-17.00 óráig a Cifrapalotában.
HU EN
KKJM