Magyar Kultúra Napja

2022. január 21. – január 23.
Január 22. a Magyar Kultúra Napja, melynek alkalmából különféle programokkal készülünk múzeumunk két kiállítóhelyén.
A Cifrapalota programjai
DÍSZÍTSÜK ÚJRA A CIFRAPALOTÁT
A felújítás miatt az épületről lekerültek a díszítőelemek, így csupaszon állnak a falak. Mi lenne, ha te díszíthetnéd újra azokat? Te milyen formákat, mintákat, díszítőelemeket és színeket használnál?
Kreatív kézműves foglalkozás óvodások és kisiskolások számára, melyen a gyerekek a Cifrapalota külsejét a fantáziájukra támaszkodva újragondolhatják és megalkothatják egy makett segítségével.
Időpont: 10:00-12:00
Részvételi díj:
– 6 év alatt: 400 Ft
– 6 év felett: 450 Ft
– A szülők, kísérők a foglalkozásra múzeumi belépőjegy váltásával kísérhetik gyermekeiket, mellyel lehetőségük nyílik kiállításaink megtekintésére is.
AZ IDŐUTAZÓ – nyomozó játék
A Kultúra Napja alkalmából a Cifrapalota izgalmas, nyomozó játékra invitálja a nagyobbakat és családjaikat. Fontos rejtélyt kell megfejteniük:
Az épület tervezője, Márkus Géza, időalagútba tévedt, és a jelenkorba csöppent. Meglepődve tapasztalta, hogy mennyire megváltozott a Cifrapalota épülete, az ő eredeti terveihez képest. Hogy sikerüljön visszajutnia saját korába, meg kell találnia azt a tárgyat a jelenben, amit saját korában legutóbb megérintett (valószínűleg az lehet a ludas a történtekért).
Nyomozóinknak meg kell találniuk, mik hökkentették meg a mestert időutazása során. Követniük kell az általa bejárt utat, melyet a tervezőről készült kis ikonok jeleznek az épület több pontján. Be kell szerezniük a bizonyítékokat, rögzíteni a nyomokat, s végül megtalálni az időalagút kulcsát.
– A nyomozásban szükség lesz mobiltelefonra.
– A sikeres nyomozók sorsoláson vehetnek részt, melynek nyereménye egy páros mozijegy, a Malom Mozi jóvoltából.
– A játék 10 éves kortól ajánlott.
Időpont: egész nap
Mindezek túl egész nap elérhetőek lesznek a Cifrapalota családi munkafüzetei, amelyek olyan felfedező füzetek, melyekkel a családok maguk ismerhetik meg a kiállításokat játékosan, négy különböző témában. A füzeteket a pénztárnál lehet kérni.
Várunk mindenkit nagyon sok szeretettel!
A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely programjai:
MALACOS AGYAGTÁL KÉSZÍTÉSE
A hozzánk ellátogatók múzeumpedagógusaink segítségével agyagból készíthetnek malacos tálkákat, melyeket aztán földfestékkel díszíthetnek. A múzeum műhelyében készült agyagmunkák kiégetését az ár magában foglalja. A kész, kiégetett munkákat egy későbbi időpontban egyénileg lehet elvinni.
Időpont: 10.00-12.00-ig
APRÓK TÁNCA – Újévköszöntő
Kézművesség: agyagmalac készítés
Az idei első Aprók Tánca az újévet köszönti.
A foglalkozásokon szerves egységet alkot a tánc, az ének, a zene, az énekes táncos játékok, mondókák valamint a kézművesség.
Az élő népzenét a Hegedűs Együttes biztosítja, a táncot és a hozzá kapcsolódó daltanulást, mondókázást Nagy Erika és Csiha Tímea vezeti, a játékkészítést pedig Belvaracz Ibolya és Burka Beáta múzeumpedagógusok vezetik.
Időpont: 15.30-17.00-igHU EN
KKJM