Múzeumpedagógia – Magyar Géniusz vándorkiállítás

2022. április 19. – május 22.

MAGYAR GÉNIUSZ A CIFRAPALOTÁBAN!

Április 26-tól 4 héten át várjuk iskolai csoportok jelentkezését múzeumpedagógiai foglalkozásainkra a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelyén.

A tárlat a Magyar Géniusznak, a Magyar Gondolatnak a legreprezentatívabb, leginformatívabb, legunikálisabb vidéki műtárgyanyaggal való megtestesítése, bemutatása. A vidék 67 intézménye közel 160 régészeti, történeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgy segítségével mutatja be az elmúlt idők nagy alakjait, jelentős leleteit és találmányait.

A foglalkozásra jelentkező alsó tagozatos tanulók kalandos küldetésen vehetnek részt. A kiállításban kutatva, nyomozva, felfedezve tárhatnak fel rejtélyeket, deríthetnek ki titkokat.

A felső tagozatosok játékos feladatokon keresztül ismerkednek meg az érték és a géniusz fogalmával.

A középiskolás korosztály a kiállítás anyagából kiindulva mélyítheti el ismereteit a tárgyak mögött álló géniusz személyéről, miközben megvitatja, milyen tulajdonságokra, képességekre van szükség ahhoz, hogy valaki géniusszá váljon.

A továbbtanulás előtt álló felső tagozatos és középiskolás diákcsoportok pályaorientációs foglalkozás keretében nyerhetnek bepillantást a múzeumok falai mögött zajló szakmai tevékenységbe.

 Választható foglalkozások:

1. A GÉNIUSZ-KÜLDETÉS

Te is szereted a rejtélyeket, titkokat? Szeretsz kutatni, nyomozni, felfedezni? Az izgalmas, négy küldetésből álló múzeumi foglalkozáson játékosan ismerjük meg a nagyszabású kiállítás mesés kincseit.

Korosztály: 1-4. évfolyam
Időtartam: 45 perc

2. AZ ÉRTÉK A MÉRTÉK

Mi az érték? Mitől lesz értékes egy tárgy? Hogyan befolyásolja a személy, a kor azt, hogy mely tárgyra tekintünk értékként? Mit jelent a géniusz kifejezés és mitől válik valaki vagy valami géniusszá? E témákat, fogalmakat járjuk körül a múzeumi foglalkozáson, a kiállítás varázslatos tárgyait megismerve.

Korosztály: 5-8. évfolyam

Időtartam: 60 perc

3. HEURÉKA! AVAGY KIBEN REJLIK A ZSENIALITÁS?

Mi lehet a közös Csontváryban és Erkel Ferencben vagy Gárdonyiban? Mi tette különlegessé Petőfit, Baross Gábort vagy Kubinyi Ferencet? Mi tesz géniusszá valakit és vajon a zseni tényleg átlát a káoszon? Mindezekre választ kaphatunk a foglalkozás során!

Korosztály: 9-12. évfolyam

Időtartam: 60 perc

4. MÚZEUMI MOZAIK

Hogyan kerül egy tárgy a múzeumba? Mi a feladata a muzeológusnak? Mai tárgyaink közül mely lenne múzeumba való? A foglalkozás során betekintést nyújtunk a múzeum színfalai mögé, megismertetjük a tárgy útját a múzeumban és muzeológusok szerepébe bújva dolgozzuk fel a kiállítás kincseit.

Korosztály: 7-8., 9-10. évfolyam
Időtartam: 60 perc

A foglalkozásokra bejelentkezés ITT.
HU EN
KKJM