Nagy érdeklődés mellett zajlott a Város Napja a Cifrapalotában

2019. október 04. – október 15.

Reggel nyolc órától múzeumpedagógiai foglalkozások várták a kisiskolásokat, a pozitív visszajelzésekből az körvonalazódik, hogy a Kecskemét 650 kiállítás újra és újra lenyűgözi a fiatalabb korosztályokat is.

A délutáni programokat a
“Negatívból pozitív” gyűjtemények adatbázis kialakítása és közzététele a Kecskeméti Katona József Múzeumban címmel történő diavetítés követte, amelyet Hajagos Csaba kollégánk, a Történeti-Néprajzi Osztály vezetője vezetett fel. Az üvegnegatívok digitalizálására épülő projekt várhatóan decemberben zárul majd, most ízelítőt láthatott a közönség a város régmúltjának életképeiből; bálokról, egyesületek összejöveteleiről, de iskolai és intézményi ünnepségekről is.

A Kecskemét 650 tárlat titkaira és a komplexebb összefüggésekre kíváncsi látogatókat Pánya István és Gyergyádesz László kurátorok vezették végig egy interaktív tárlatvezetés formájában.

Délután öt órától Wilhelm Gábor régészeti osztályvezető előadását hallhatták az érdeklődők, Jövőkép és hagyomány – Kecskemét régmúltja az innováció mentén címmel.
Az előadásból megtudhattuk, hogy
a régészeti munkálatok dinamikus fejlődése 2011-ben kezdődött, a tudományos kutatásokat is befolyásoló eredmények pedig a Mercedes-beruházásnál csúcsosodtak ki. Kiderült, hogy Kecskemét már a bronzkorban rendkívül gazdag és lakott település volt.
A régészeti munkálatok eredményeképpen az írott forrásokból nem ismert adatokkal gazdagodott a múzeum és a város is egyaránt.

Az elmúlt évek Kecskeméti vonatkozású régészeti feltárásainak eredményeiből nyílt időszaki kiállítást Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterasszony nyitotta meg, aki elmondta:
– “Kecskemét 650 éve a múzeumban dolgozó régészeknek köszönhetően íródik tovább, valamint a tudományos munkának köszönhetően válik teljessé.”

A Jövőkép és hagyomány, avagy ahová lépünk, lelet terem című időszaki tárlat egy hétig látható a Kiállítóhelyen.

A nap záró fénypontjaként ünnepélyes keretek között bejelentették, hogy a Városháza Zsolnay-cserepei megvásárolhatók lesznek a Cifrapalotában; valamint Öveges László főépítész és Bán János, a Kecskeméti Médiacentrum vezetője bemutatták a tervezett bábjátékot, amely a Városháza új turisztikai attrakciója lesz a harangjáték mellett.
A cserépértékesítés a rendezvény után meg is indult: akadt olyan lelkes látogató, aki 10 darabot is vásárolt a mázas kerámiából.
HU EN
KKJM