Felhívás és átvételi elismervény

Mottó:


„A természet örök könyvét forgatni ne szűnjél: Benne az istennek képe leírva vagyon.”


(Vörösmarty Mihály, 1842)


A Kecskeméti Katona József Múzeum


XI. KORTÁRS KERESZTÉNY IKONOGRÁFIAI BIENNÁLÉ

ÁLLATOK ÉS NÖVÉNYEK


címmel országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítást rendez 2022. augusztus 6. – október 16. között a kecskeméti Cifrapalota földszinti termeiben.


Az átvételi elismervény az alábbi linkről tölthető le:


>>adatlap letöltése<<


A kiállítás tematikája – Állatok és növények: Csak a Bibliában 121 állatfajról és 80 (míg mások szerint megközelítőleg kétszázféle) növényről olvashatunk, s nem csupán a teremtésükről, vagy éppen a megmentésükről az özönvíz története (Noé bárkája) kapcsán, hanem gyakran szerepelnek hasonlatokban, példabeszédekben is. A növények és az állatok a Szentírástól, illetve az apokrif irodalomtól függetlenül is a keresztény művészet kihagyhatatlan részeivé váltak. A keresztény ikonográfiában különösen fontosak együtt (pl. paradicsomkert, elzárt kert, szőlőkert, evangélista szimbólumok) és külön is (élet fája, tudás fája) a szimbolikus megjelenítéseik, a szentek legendáihoz kapcsolódva, akár attribútumként is, továbbá a fantázialények, vagy éppen az állatövi jegyek ábrázolásai. Az ókorban és a középkorban számos írás szolgált még további forrásul a szimbolikus ábrázolásokhoz, így pl. a növények, virágok terén 1120 körül St-Omeri Lambert kanonok Liber floridus, vagy éppen Konrad von Würzburg Die goldene Schmiede c. 1275 körül keletkezett műve, illetve valamivel később Franz von Retz Defensoriuma (az utóbbi kettő főleg Máriára vonatkozóan), Physiologus pedig a bestiarium-illusztrációk tekintetében. S hosszan folytathatjuk, így olyan témákkal is, mint pl. az állatok és az emberek kapcsolata: Az állatok feletti uralmat Isten az embernek adta (Ter 1,28), de a tulajdonjogot magának tartotta fenn (Zsolt 50,10). Rendkívül gazdag területet választottunk ezúttal, mely napjaink egyik legnagyobb globális válságjelenségére (klímaváltozás, s ahhoz kapcsolódóan is a növényi és állati fajok kihalása) is felhívja a figyelmet…


Jelentkezők köre: Kortárs (professzionális, 18 éven felüli) képző- és iparművészek. (Természetesen a művészeti egyetemek hallgatóit is szívesen látjuk!). Ha valaki művészeti, tematikai okokból igényli, június 23-ig lehetősége van „előzsűrire” (a beadandó mű fotóját, pontos adatait és a műleírást az alábbi e-mail címre várjuk: gyergyadesz@gmail.com), melynek során arra tudunk választ adni, hogy érdemes-e egyáltalán az adott alkotást a biennálé zsűrije elé bocsátani. (Az előzsűri természetesen nem kötelező, nem feltétele a beadásnak, s nem helyettesíti a július 5-i „rendes” zsűrit!)


Beadható művek száma: A várhatóan nagyszámú jelentkező miatt minden alkotó max. 1 alkotást adhat be. Sorozat esetében a zsűri fenntartja a jogot annak szétbontására, amennyiben az tartalmilag lehetséges és indokolt.


A művek beadásának helye és ideje: (Fontos! Rendkívül szigorúan kezeljük a beadási időpontokat! Különösen a Kecskeméten kívüli helyszíneken, mivel nincs lehetőségünk a megadott idősávon kívül átvenni és őrizni a műveket!)


  • Kecskeméten: Cifrapalotában (6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.), június 27.–július 3., hétfőtől vasárnapig, 10–15 óra között – információ: Horváth Zsolt gyűjteménykezelő (minden nap, hétvégén is, 20/486-6634, gyujtemenycifra@gmail.com); Osztényi Éva művészettörténész (keddtől péntekig, 30/564-5754, evaosztenyi@gmail.com) és ifj. Gyergyádesz László művészettörténész-osztályvezető (kedden, szerdán és pénteken, 70/799-8856, gyergyadesz@gmail.com)
  • Budapesten (1.): Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Bp., Templom utca 2–10.), június 27., hétfőn 11–14 óra között (megközelíthető a Széll Kálmán tértől a 61-es villamossal Hűvösvölgyig, onnan 64, 64A, 264-es vagy 257-es busszal a Templom utcai megállóig) – információ: 1/3920-860 és Osztényi Éva művészettörténész (30/564-5754, evaosztenyi@gmail.com)
  • Debrecenben: Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház – DEMKI Belvárosi Alkotóműhelyben (4024 Debrecen, Szent Anna u. 18., a bejárat a Kossuth utca felől közelíthető meg az UniCredit Bank melletti szervizút végén), június 27. és 28., hétfőn és kedden 10–16 óráig – kontakt: Tamus István (30/383-0527, tamusgrafik@gmail.com)
  • Gödöllőn: Levendula Galériában (2100 Gödöllő, Remsey krt. 21.), június 27–29-ig, hétfőtől szerdáig, nyitvatartási időben, 10–18 óráig – információ: Sz. Jánosi Erzsébet festőművész (30/286-9395; levendulagaleria@gmail.com)
  • Budapesten (2.): Skoda Éva Műterem-Galériában (1196 Bp., Hunyadi u. 129/a.), június 30., csütörtökön 10–14 óra között – információ: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész-osztályvezető (70/799-8856) és Skoda Éva (30/904-6001)
  • Kaposváron: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának Rippl-Rónai Művészeti Intézete Vizuális Tanszékén (7400 Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 10.), június 29. és 30., szerdán és csütörtökön 8–16 óra között – kontakt: Bodó Katalin tanszéki titkár, ügyintéző (30/616-9171, bodo.katalin@uni-mate.hu)
  • Szegeden: SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszéken (6723 Szeged, Brüsszeli krt. 37.), június 30. és július 1., csütörtökön és pénteken 9–16 óra között – kontakt: Sárkány Tamás képzőművész, műhelymester (20/390-5022, sarkany14@gmail.com)


A művek beadásának feltételei: Műfaji és technikai megkötések nélküli kiállítás, ahol például animációs filmmel, ruhával, táblaképpel, képregénnyel, plasztikával, kerámiával, videó installációval, plakáttal, utcabútorral, díszlet- és jelmeztervvel, fotográfiával, textil-, üveg-, ötvös-, vagy zománcművészeti alkotással egyaránt lehet jelentkezni. A kiállításra beadott grafikai jellegű műveket csak megfelelően keretezve (üveglap + bilincs kombinációt nem!) fogadjuk el. Installáció jellegű művek esetében a kiállíthatóság technikai feltételeit az alkotónak kell biztosítania és előzetes fotót kell hozzá biztosítania a zsűrizés előtt. A nem Kecskeméten beadható művek maximális méretei (kerettel együtt!) sík (és nem összetekerhető, összehajtható) művek esetében 130×160 cm, míg a térbeli kiterjedésű alkotások esetében a kb. 40 kg súlyhatár mellett egy mikrobusz raktere a mérvadó. Az ismertetett méreteket meghaladó műveket csak Kecskeméten, a kiállítás helyszínén lehet leadni a megadott időpontban. A műveket csak a helyszínen kitöltött adatlappal + biztonságosan szállítható csomagolásban (pl. puffancs fólia) együtt vesszük át. (Postai úton csak a gyűjteménynek felajánlott, azaz vissza nem küldendő műveket fogadjuk el anyagi okok miatt.) Az innen letölthető adatlap alsó és felső felének kitöltése után kettévágandó, az egyik példány az alkotóé, míg a másik a múzeumé lesz.


Műleírás (beadási feltétel): A korábbiaktól eltérően, mindenkire vonatkozó kérés, hogy az alkotója néhány (legalább 5-6) mondatban mutassa be, elsősorban tartalmi szempontból, a saját alkotását. Ez ui. jelentősen megkönnyíti a zsűri munkáját, s természetesen fontos lesz majd a jövő kutatói számára is. A műleírásokat a kurátor e-mail címére (gyergyadesz@gmail.com) kérjük, legkésőbb július 1-ig!


Zsűri: Elsődlegesen a minőség biztosítása, a tartalmi feltételek és a díjazott alkotások kiválasztása végett a rendezők zsűrit kérnek fel. (A zsűrizés várható időpontja: 2022. július 5-6.) Az eredményről 1 héten belül e-mail-ben értesítünk mindenkit.


Katalógus: A kiállítás kecskeméti megnyitójára színes katalógus jelenik meg. Installációs jellegű művek, animációs filmek, fotó alapú, digitális kompozíciók és nyomatok esetében jelentősen megkönnyítené a munkánkat, ha az alkotója digitális reprodukciót is tud mellékelni a kurátor e-mail címére.


Művek felajánlása a kecskeméti múzeum gyűjteményébe: A keresztény biennálékhoz kapcsolódik az a két évtizede elkezdett módszeres gyűjtői tevékenység, melynek eredményeként a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályán belül létrehoztunk egy, a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető, speciális gyűjteményi egységet. Gyarapítási keret (pénz) hiányában a fő módszer a művészek felkérése arra, hogy ajánlják fel kiállításra beválasztott műveiket a múzeumnak. (A 2020-as biennálén például 82 alkotás került ajándékként hozzánk.) A kollekció szerencsére folyamatosan gyarapodik, melynek köszönhetően ma már túl vagyunk a félezredik beleltározott tételen. A műveket nem csupán a jövőnek őrizzük, hanem igyekszünk minél több alkalommal már napjainkban is bemutatni. 2022-ig 16 olyan kiállítást rendeztünk, melyen a kecskeméti kollekciót egy-egy válogatást keretében tártuk a nagyközönség és a szakma elé (pl. Vigadó, Szent István Bazilika, Erdős Renée Ház, Budapest; Zsinagóga Galéria, Eger; Pécsi Galéria, Pécs). Közülük a látogatottsági rekord a Tihanyi Bencés Apátsághoz kapcsolódik, ahol 2019 nyarán, mindössze 6 hét alatt, 59.892-en tekintették meg a vendégkiállításunkat! Amennyiben Ön is csatlakozna alkotásával az egyre jelentősebb kortárs keresztény tematikájú gyűjteményünkhöz, úgy azt nagy köszönettel fogadjuk. (A szándékot a beadáskor az adatlapon lehet bejelölni.)


Szakmai információ: Érdeklődni a biennále kurátorától, ifj. Gyergyádesz László művészettörténésztől lehet az alábbi telefonszámokon (76/480-776; 70/799-8856) és e-mail címen (gyergyadesz@gmail.com). Postacím: 6000 Kecskemét, Cifrapalota, Rákóczi út 1. (Zárójelben mindenképpen írja rá a kurátor nevét, vagy azt, hogy „keresztény biennálé”!)