Múzeumok Őszi Fesztiválja a Cifrapalotában

Kiemelt / Cifrapalota

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Cifrapalotában

-

Programok:

 

Fittmúzeum-Jóga a Cifrapalotában

Időpont: 2022. október 8, szombat 10 óra

Helyszín: Cifrapalota, 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

 

Eleged van a hétköznapi rohanásból és stresszből? Nemcsak testileg és szellemileg szeretnél ellazulni? Tökéletes harmóniára vágysz? Akkor gyere a Cifrapalotába 2022. október 8-án 10 órára és vegyél részt zenés jóga óránkon a pávákkal és szecessziós motívumokkal ékesített dísztermünkben!

A magas szintű szakmaiságot és a jó hangulatot Veszprémi Ildikó jógaoktató és Vágó Petra sportedző garantálják. A fizikai és mentális ellazulás után töltődj fel egy stresszcsökkentő, fáradtságűző és energiát adó gyógyteával, melyre a vendégünk vagy. És hogy teljes legyen a harmónia, a programot megfűszerezzük egy igazi esztétikai élménnyel. Járjuk körbe együtt a múzeum műalkotásait, amelyhez tárlatvezetést biztosítunk.

 

Célcsoport: lányok, asszonyok, nők, bárki

Részvételi díj: 900 Ft/fő

Regisztráció: +36 20 2575019, cifrapalota.muzped@gmail.com

 

 

 

Cserépfestő workshop és növénycsere a fenntarthatóság jegyében

 Időpont: 2022. 10. 15. 14:00-16:00

Ajánlott korosztály: 14+

Ár: 800Ft, Múzeumi belépőt nem kell fizetni

 

 

 

LEHELJ ÚJ ÉLETET A VIRÁGCSEREPEIDBE!

Neked is vannak megunt, esetleg csúnya, sérült cserepeid? Ha igen, akkor ne hajítsd ki, hanem hozd el őket október 15-én a Cifrapalotába és leheljünk beléjük új életet!

 

A workshopot Adorján Dorka, kecskeméti szabadúszó illusztrátor tartja, aki igazi

 

növényrajongóként, gyakran inspirálódik a természetből és rendszeresen alkalmaz növényi motívumokat illusztrációihoz. Dorka otthonában is igyekszik fenntarthatóbb életmódot élni, nem szeret pazarolni és a megunt bútorait gyakran átalakítja, cserepeit is rendszeresen újrafesti.

 

NÖVÉNYCSERE

 

Ne felejtsd otthon a lecserélni kívánt, túlszaporodott növényeidet sem, ugyanis újakkal térhetsz aznap haza, frissítsd fel velük az otthonodat! Kérünk, hogy csak jó állapotban lévő növényeket hozzatok, amikkel ti is szívesen hazatérnétek!

 

 

 

Újrahasznosítás ükmamáink korában és napjainkban – Utazó múzeum

Időpont: 2022. október 11. és november 11. között előre egyeztetett időpontban.

Helyszín: A jelentkező iskola épülete.

Célcsoport: általános iskola 7-12 éves korosztálya

Részvételi díj: 600 Ft/fő

Információ, bejelentkezés: +36 20 2575019, cifrapalota.muzped@gmail.com

 

A paraszti háztartásban az égvilágon mindent hasznosítottak és nem pazaroltak el semmit. Mindent próbáltak a végsőkig használni. A minimálisan keletkező hulladékot vagy tönkrement tárgyat egy kis leleményességgel ötvözve, számtalan formában újragondolták és új funkcióval látták el. Hagyományos anyagból készült tárgyaikkal, ha már valóban semmire sem voltak jók, akkor feltöltötték az árkokat, gödröket, végül pedig feltüzelték őket.

 

Napjainkban, mikor oly sokszor esik szó az újrahasznosítás fontosságáról és a fenntarthatóságról, elég csak néhány évtizedet visszatekinteni a múltba és számtalan ötletet meríthetünk a múzeumokban őrzött szellemi és tárgyi gyűjtemények segítségével. Utazó múzeumi óránk lehetőséget nyújt arra, hogy a diákok az iskola kényelmében, múzeumpedagógus tolmácsolásával, múzeumban őrzött paraszti tárgyak kézbevételével ismerkedjenek meg napjaink egyik legfontosabb kérdésével, a hulladék csökkentésének szükségességével és az újrahasznosítás fontosságával. Az életkori sajátosságokra épülő órán célunk, hogy táguljon a fiatalok ismeretének tárháza, a közvetlen tapasztalatszerzés révén alakuljon ki bennük az épített és természeti környezethez való tudatos alkalmazkodás, annak védelme.

 

A múzeumi órát kreatív kézműves tevékenységgel zárjuk, melynek során újra felhasználjuk az otthonunkban „hulladékként” keletkezett anyagokat.

 

 

 

Cifra mesék – Szünidei kreatív napok óvodásoknak

Időpont: 2022. november 2-5-ig, szerdától szombatig 10 óra

Helyszín: Cifrapalota, 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

Célcsoport: óvodások

Részvételi díj: 600 Ft/fő

Információ: +36 20 2575019, cifrapalota.muzped@gmail.com

 

Hogyan lett tarka-barka a tengelice tolla? Miért van az elefántnak ormánya? Hogyan talált barátra a süket bálna? Hogyan szabadultak ki a bébi teknőcök a halászháló fogságából?

 

Kiderül a játékos, interaktív, kreatív foglalkozássorozaton, ahol megelevenednek a Cifrapalota festményeinek szereplői. Mesék, versek, dalok, találós kérdések, játékok és bábok segítségével minden nap új alkotással ismerkednek meg az óvodások. A történet megismerése után kézműves tevékenységen papír, műanyag, fém vagy fa hulladékok újra hasznosításával készíthetik el a mese szereplőit, használati tárgyait.

 

November 2-án szerdán 10 órától: A bátor tengelice

November 3-án csütörtökön 10 órától: Az elefánt ormánya

November 4-én, pénteken 10 órától: A süket bálna

November 5-én, szombaton 10 órától: Teknősmese

 

 

 

Múzeumi állatságok – Szünidei kreatív napok iskolásoknak

Időpont: 2022. november 2-5-ig, szerdától szombatig 14 óra

Helyszín: Cifrapalota, 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

Célcsoport: általános iskolások

Részvételi díj: 600 Ft/fő

Információ: +36 20 2575019, cifrapalota.muzped@gmail.com

 

„Mondd, szereted az állatokat,

s figyeled õket néhanap:

hogy mit csinálnak, hogyan élnek,

s a maguk nyelvén mit mesélnek?”

 

Gyere és ismerjük meg együtt a Cifrapalota festményein lakó állatokat! Kalandozzunk velük messzi tájakra! Beszélgessünk róla, mit tehetünk a védelmükben? Végül készítsük el másukat kreatív alkotómunkával!

 

A múzeum kiállításában és a képzőművészeti gyűjteményben fellelhető állatábrázolásos festményekből kiindulva kalandozunk át az állatvédelem témakörére. A Szünidei kreatív napok lezárásaként állatfigurákat készítünk újra hasznosított alapanyagokból.

 

November 2-án szerdán 14 órától: Az ég madarai

November 3-án csütörtökön 14 órától: Az óceán élővilága

November 4-én, pénteken 14 órától: Afrikai állatok

November 5-én, szombaton 14 órától: A folyók lakói

 

 

 

Márton napi kreatív családi délelőtt az újrahasznosítás jegyében

Időpont: 2022. november 12, szombat 10-14 óráig

Helyszín: Cifrapalota, 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

Célcsoport: óvodások, általános iskolások, családok

 

Hallottátok már Szent Márton és a ludak meséjét? Tudjátok, hogy mi volt Márton foglalkozása? Melyik volt az első jócselekedete? Minek a hatására döntött úgy, Isten katonája lesz? Hogyan avatták püspökké?

 

A családi napon felelevenítjük a Márton naphoz fűződő hagyományokat, népszokásokat, babonákat, hiedelmeket, időjóslásokat képek, szólások, mondókák és versek segítségével.

 

A családi program során liba figurákat készítünk újra hasznosított anyagok felhasználásával.

 

 

 

Részvételi díj: 600 Ft/fő

Információ: +36 20 2575019, cifrapalota.muzped@gmail.com