Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény

A kecskeméti Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény 1985. januárjában jött létre a Bács-Kiskun Megyei Gyógyszerészettörténeti Szakgyűjtemény és a Megyei Orvostörténeti Gyűjtemény egyesítésével és múzeumi átvételével.


bővebben rólunk

Információ

Bejelentkezés: 0676/481-350

6000 Kecskemét, Kölcsey utca 3.

telefon: (+36 76) 329 964

e-mail: hajagos.csaba@kkjm.hu

Nyitvatartás

csütörtöktől - szombatig: 10:00-14:00

bővebb információ

Állandó kiállítások

ARS MEDICINAEKiállításunk a Kecskeméti Katona József Múzeum Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményének legszebb tárgyait mutatja be. Képanyagát a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár 14-18. századi fekete-fehér fa és rézmetszetei, színezett fametszetei alkotják.

Állandó kiállítások

Kiállítás / Állandó kiállítás / Orvostörténeti

Ars Medicinae – A gyógyítás művészete

Ars Medicinae
Kiállításunk a Kecskeméti Katona József Múzeum Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményének legszebb tárgyait mutatja be. Képanyagát a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár 14-18. századi fekete-fehér fa és rézmetszetei, színezett fametszetei alkotják.

 

Programok

Programok

Rólunk

Orvos- és Gyógyszerészettörténeti gyűjtemény

 

A kecskeméti Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény 1985. januárjában jött létre a Bács-Kiskun Megyei Gyógyszerészettörténeti Szakgyűjtemény és a Megyei Orvostörténeti Gyűjtemény egyesítésével és múzeumi átvételével. E két szakgyűjtemény létrehozását Lóránd Nándor gyógyszerész és Réthy Aladár laboratóriumi főorvos szakmatörténeti érdeklődésének köszönhetjük.

 

Loránd Nándor 1966-ban kezdte felkutatni és összegyűjteni a megye patikáinak régi bútorait, edényeit, leselejtezett munkaeszközeit, valamint dokumentumait. Munkája eredményeként 1968-ra jelentős mennyiségű és értékű anyag gyűlt össze, így megalakult a Gyógyszerészettörténeti Szakgyűjtemény, amelynek munkálataival az országos szakmúzeum Loránd Nándort bízta meg. A Megyei Gyógyszertári Központ támogatásával és kezelésében működő intézmény 1969-től több kiállításon is bemutatta anyagát, nemcsak Kecskeméten, hanem szerte az országban. Loránd Nándor a tárgyak gyarapításán és rendszerezésén túl tudományos kutatómunkát is végzett, megírta a megye gyógyszertárainak történetét és rendszeresen jelentek meg a helyi sajtóban gyűjteménye anyagát népszerűsítő publikációi.

 

 

Galéria

Látogatás

Belépőjegy

 

Teljes áru belépőjegy: 600 Ft

Kedvezményes belépőjegy: 300 Ft

Családi jegy (legalább két 18 év alatti személyt kísérő hozzátartozó): 300 Ft / fő

Belépés a Kecskeméti Katona József Múzeum minden tagintézményébe: 3 300 Ft

(Cifrapalota, Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye, Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Orvostörténeti Múzeum, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely)

 

Fizetési mód: készpénz

 

 

Nyitvatartás

Csütörtöktől - szombatig: 10:00-14:00


Bejelentkezés:+3676/481-350


 

Kedvezményes belépés

 

A kedvezményes belépést A muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről szóló 194/2000. (XI.24.) kormányrendelet szabályozza:

 

50%-os kedvezményes belépés:

 • 6 - 26 éves kor közötti magyar és egt állampolgárok
 • legalább két 18 év alatti személyt kísérő legfeljebb két fő hozzátartozó
 • 62 - 70 éves kor közötti magyar és egt állampolgárok

 

Díjtalan belépés:

 • 6 év alatti gyermekek
 • 70. életévüket betöltött felnőttek
 • fogyatékkal élők, egy fő kísérővel
 • az EMMI által kiadott, szakmai belépővel rendelkezők; valamint a legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagjai (Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Magyar Levéltárosok Egyesülete)
 • a közoktatásban dolgozó pedagógusok
 • ICOM-kártyával rendelkezők
 • Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége tagintézményeinek dolgozói
 • Minden hónap utolsó szombatján a 26 év alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő, legfeljebb két közeli hozzátartozó
 • Ingyenes a belépés minden látogató számára Magyarország nemzeti ünnepein: március 15., augusztus 20., október 23.

 

A kedvezmények a magyar állampolgárokra, magyar igazolvánnyal rendelkezőkre és az EGT állampolgáraira vonatkozik, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával.

 

Látogatói szabályzat

 

Kiállítótér: a kiállítótérbe kérjük, ne vigyen be ételt és italt. Élő állatot (kivéve vakvezető kutyát) tilos a kiállítótérbe bevinni. A közönség számára zárt területek nem látogathatóak.

A kiállított műtárgyakhoz ne nyúljon! A múzeum területén és a kiállítótérben tilos a szaladgálás.


Fényképezés: fénykép és videó készítés térítésmentesen lehetséges. Vaku használata tilos. A felvételek kizárólag személyes célokra használhatóak.

 

Tárlatvezetés: előzetes egyeztetést követően, díj ellenében, magyar nyelven kérhető.

 

Mobiltelefon: kérjük, a kiállítóterekben ne zavarja a többi látogatót hangos beszéddel, mobiltelefonját halkítsa le és ne használja beszélgetésre!

 

Dohányzás: a múzeum egész területén tilos a dohányzás, elektronikus cigaretta használata sem megengedett.

 

Zárási rend: belépőjegy 13.30-ig adható ki. Kérjük, hogy szíveskedjen elhagyni az épületet 14 óráig.


Köszönjük, hogy együttműködik velünk értékeink megőrzésében!