Pálóczi80 – Tatárjárás konferencia Lakiteleken

Pálóczi80 – Tatárjárás konferencia Lakiteleken

-

A rendezvény szervezésében közreműködött „A tatárjárás Magyarországon és a mongol hódítás eurázsiai összefüggései” című projektet vezető prof. dr. Laszlovszky József régész.

Dr. Pálóczi Horváth András régész 80. születésnapjának tiszteletére magyarországi és határon túli kutatók gyűltek össze és mutatták be az 1241-42-es tatárjáráshoz kapcsolódó, legújabb kutatási eredményeiket. A három napos eseményen az érdeklődők közel 40 tudományos előadást hallgathattak meg, melyekből megismerhették a természettudományos, régészeti, történeti és nyelvészeti vizsgálatok újdonságait. A tudományos tanácskozás második napján a résztvevők szakmai kirándulás keretében meglátogatták a szanki Kiskun Emlékhelyet, valamint a tázlári Pusztatemplom mellett kialakított emlékhelyet.

A 80 éves Pálóczi Horváth András köszöntésén hagyományos ázsiai hangszereken Zsirmik István pálmonostorai népzenész, a pszichedelikus, lélekre ható népzenét zenét játszó Yenisei együttes alapítója adott rövid előadást.

A téma iránt érdeklődők a Kecskeméti Katona József Múzeumban vásárolhatják meg a Carmen Miserabile című kötetet, mely a 2011-ben megrendezett kiskunfélegyházi konferencia résztvevőinek írásait tartalmazza. Az lakiteleki konferencián elhangzott előadásokhoz kapcsolódó tanulmányok várhatóan 2023-24-ben jelennek meg a Carmen Miserabile 2. című tanulmánykötetben.

Galéria