A Húsvét üzenete az írott tojásokon

Időszaki kiállítás / Népi iparművészeti

A Húsvét üzenete az írott tojásokon


„A Húsvét üzenete az írott tojásokon" című időszaki kiállításunkon Jókainé Gombosi Beatrix népi iparművész és 8 fiatal alkotó (a mester és a tanítványai) viasszal írt hímestojásait mutatjuk be.
A 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó időszaki kiállításunk megnyitójára 2023. március 17. péntek 14 órakor kerül sor.
Jókainé Gombosi Beatrix közel két évtizede vesz részt a népművészeti mozgalom életében. Etnográfus és művészettörténész, a népművészet iránti elköteleződését erősítette a gyakorlati kézművesség. Rabul ejtette a díszítőmotívumok gazdagsága, az archaikus szimbólumok mélysége. Az alkotás és kutatás egysége jelenti számára a teljességet, amelyhez sürgető belső igényként társult a tudás átadásának vágya is. Elsőként a tojásírás területén szerzett érdemeket, népi iparművész és a Népművészet Ifjú Mestere címet. Ma már zsűritagként vesz részt a népi iparművészeti tárgyak minősítésében, külső munkatársként a Hagyományok Háza szakoktatója.
A kiállításon a motívumok tekintetében az erdélyi mustrák dominálnak. Megjelennek a gyimesi hímestojások mellett a moldvai, hétfalusi, háromszéki minták is. A falakon húsvéti rítusokat bemutató fotók illusztrálják az ünnepkört, és megterítünk egy húsvéti asztalt is.


Köszöntőt mond: Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum Történeti-Néprajzi Osztályának vezetője


A kiállítást megnyitja: Kriskóné Dávid Mária etnográfus


A megnyitót követően Jókainé Gombosi Beatrix kb. 2 órás tojásírás foglalkozást tart. https://www.facebook.com/events/530501535885622 A foglalkozáson való részvételhez regisztráció szükséges: 76/327-203 vagy muzeum.nepiipar@gmail.com


A rendezvény helyszíne: Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Kecskemét, Serfőző u. 19.


Támogató: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata


A kiállítás április 22-ig látogatható.
https://www.facebook.com/events/186901607414644