Régészeti gyűjtemény

A Kecskeméti Katona József Múzeum Régészeti Gyűjteménye több, mint egy évszázados, folyamatosan és dinamikusan fejlődő szervezeti egysége az intézménynek. A közel 400.000 leltári egység egy része Kecskeméten, a múzeum főépületében, míg a 2012 után beleltározott tételek a 2019 folyamán átadott nagykőrösi raktárbázison találhatóak.

A sokszor páratlan leletek földrajzi keretét szinte kizárólagosan Bács-Kiskun megye, illetve szűk vonzáskörzete határozza meg. A gyűjteményben megtalálható minden, a Duna-Tisza közén egykor élt kultúra, nép tárgya, az emberiség legkorábbi megtelepedésétől a 18. századig, a Szabadszálláson talált, a mezolitikumban elpusztult őstuloktól, a kecskeméti kádár céh 1700-as évekbeli céhkorsójáig.

A következőkben a gyűjteménytörténet két részben kerül ismertetésre. Az első, a „Polcok árnyékában” címet viselő írás a 19. század végétől 2010-ig, a második, a „Munkagépek árnyékában” című pedig az elmúlt egy évtized eredményeit, meghatározó leleteit, momentumait mutatja be. Reméljük, ismertetőink meghozzák az Olvasó kedvét ahhoz, hogy a leleteket személyesen is megtekintsék a múzeum kiállításain.


 


A gyűjtemény története 2010-ig


A gyűjtemény története 2010-től

Galéria