Bábszínházi világnap

Bábszínházi világnap

Indonéz wayang bábok


A Bábszínházi világnapot a Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA kezdeményezésére ünneplik március 21-én világszerte. Idén a Szórakaténusz Játékmúzeum gyűjteményéből két wayang bábot mutatunk be. A távol-keleti bábjátéktípusok közül a wayang volt a legnagyobb hatással az európai bábművészetre.
A tradicionális jávai árnyjáték, a wayang kulit figuráit bivalybőrből vágják ki. A figuráknak hajlított szarupálca ad merevséget, melyet két oldalt rögzítenek a bábokon. A csipkeszerűen finom és részlet gazdag figurákat festéssel is díszítik. A széles vállakhoz aránytalanul hosszú karok tartoznak, amik a figurák groteszk stilizáltságát mozgatásukban is erősítik. A csuklókhoz rögzített pálcákkal mozgatják a karokat. A wayang kulit Arjuna figura az egyik legnépszerűbb hőse a történeteknek. Az előadásokban a két indiai hősi eposzt, a Rámajánát és a Mahábháratát dolgozzák fel. A wayangot nem csupán szórakoztatásra játsszák, hanem vallási szertartás, melynek vezetője, bábosa és karmestere egy személyben a dalang, aki a gamelán zenekarral együtt napnyugtától napkeltéig tartja az előadást.


Az európai vajang vagy pálcás bábnak az indonéz wayang golek típusú báb adta a mintát. Ez nem sík árnybáb, hanem három dimenziós figura és paraván fölött játszanak vele. A báboknak egy farúd a váza. A faragott és festett fejek szája mozgatható a testen belül egy zsinórra kötött karika vagy egy kis korong, a gapit segítségével. A vállakhoz lazán erősített karok ízeltek, és az átfúrt tenyerekhez lazán hozzákötött pálcák segítségével mozgathatóak alulról. A gyűjteményben megtalálható báb egy szolga-bohóc figura, a neve: Petruk, aki isteni eredetű, de az egyszerű emberek hangján szólal meg. Közkedvelt groteszk figurája a wayang előadásoknak.

Indonéziában a wayang játék szinte változatlan formában még mindig élő hagyomány.


A sokszínű indonéz kultúra lesz az idei Múzeumok éjszakája programja a Szórakaténuszban, ahol közelebbről megnézhetitek a wayang bábokat is.

 

Galéria