JAJ PÁRTÁM, JAJ PÁRTÁM… Házasság heti program a 40 éves Népi Iparművészeti Gyűjteményben

Népi iparművészeti

JAJ PÁRTÁM, JAJ PÁRTÁM… Házasság heti program a 40 éves Népi Iparművészeti Gyűjteményben

-

2024. február 17-én, szombaton délután 16-órától kezdődően – a Házasság hete alakalmából - rendhagyó alkalomra került sor a Kecskeméti Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteményében. Az 1793-ban, Hacker József pécsi ácsmester építette egykori „serház” és pálinkafőző házat 1984. december 7-én, pontosan negyven évvel ezelőtt alakították át a Magyar Népi Iparművészet Múzeumává.


Az idei évben a 40 éves évfordulóhoz méltóan és kapcsolódóan a múzeum munkatársai színes és változatos programokkal készülnek és várják a hagyományos népi kultúra, irodalom, zene, tánc és társműfajaik iránt érdeklődőket. Évadnyitó rendezvényük a Házasság Hetéhez kapcsolódott.

 

Angliából indult el a kezdeményezés, hogy február közepe táján egy hétig nagyobb hangsúllyal próbálják felhívni a figyelmet a házasság és a család fontosságára. Ehhez 2008-ban Magyarország is csatlakozott. Kecskemét város programsorozatának egyik állomása a Népi Iparművészeti Gyűjtemény volt.

 

A párok, házastársak egyedi, személyes jellegű alkotást készíthettek közösen egy speciális technikával, transzferálással és vászonkeretre, falapra varázsolhattak idézetet, családi fotót Vágó Piros múzeumpedagógus, foglalkozásvezető segítségével.


Az est további részében JAJ PÁRTÁM, JAJ PÁRTÁM… címmel Bognár Szilvia Népművészet Ifjú Mestere, Artisjus díjas, eMerton díjas, Kodály Zoltán emlékdíjas népdalénekesnő, néprajzkutató és Kovács Zoltán nagybőgős, zeneszerző házasságkötéshez kapcsolódó interaktív népzenei előadására került sor.

 

Bognár Szilvia számos album és együttes énekes szólistája legyen szó népzenéről, énekelt versről, régi zenéről, világzenéről. Az előadóművészeti pálya mellett nagy hangsúlyt fektet az énekes néphagyomány átalakulásának, továbbélési lehetőségeinek kutatására. E gazdag tudásanyag átadására jött létre az élő muzsikával, közös daltanulással egybekötött előadássorozata, melyet a Magyar Zene Házában láthatnak, hallhatnak folyamatosan az érdeklődők.


A produkció szorosan kapcsolódott a házassághoz, hiszen párosító dallamokat, lakodalmi szokásdalokat hallhattak a Népi Iparművészeti Gyűjteménybe látogatók. A zenei élmény mellett bővebb ismeretet szerezhettek e népdalok írott forrásairól is.            KKJM

Fotók: Kovács Szabolcs

 

Galéria