SZÓRAKA FESZT - Játék, mese, szórakozás az egész családnak!

Kiemelt / Szórakaténusz

SZÓRAKA FESZT - Játék, mese, szórakozás az egész családnak!

-

Az immáron több mint 40 éves múlttal rendelkező kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely megújulásának jegyében újabb programokkal szólítja meg a családokat, gyerekeket. Hagyományteremtő céllal, idén először rendezzük meg a SZÓRAKA FESZT-et, mely a játékról és a Szórakaténuszról szóló fesztivál és ünnep. 

 

Izgalmas, mesés, értékes, élményekkel teli forgatag a család minden tagjának. Különlegességét az adja, hogy a többi játékfesztivállal ellentétben ez a rendezvény nemcsak a gyerekekre koncentrál játékos programokkal, hanem a felnőtteket is várja. A fesztivál alapgondolata a „homo ludens”, azaz a játszó ember, hisz játszani mindenki szeret. Felhőtlenül, örömmel, vidáman. Ez a SZÓRAKA FESZT célja.

 

A fesztivál a család minden tagja számára élményt, hagyományos kulturális értékeket közvetítő programokat nyújt. Gyermekeknek szóló bábelőadások, interaktív játékok, gyerekjóga, kézműves foglalkozások, gyerekkoncertek várják a fiatalokat. A felnőttek számára lehetőség nyílik játékos workshop segítségével új szemszögből megismerni a játékot, mint az önismeret eszközét. A fesztivál egy felnőtteknek szóló zenés irodalmi esttel zárul, mely Weöres Sándor örökérvényű bölcsességeivel a lelkünkhöz és a belső harmóniánkhoz vezet vissza.

A SZÓRAKA FESZT ideje alatt a minőségi gasztronómiai élményről a Vágódeszka étterem gondoskodik ízletes kézműves hamburgerekkel és hűsítő italokkal készülve, és a Szaki Kürtös érkezik hozzánk ropogós kürtöskalácsaival.

 

 

Részletes programok:

 

Egész napos programok a fesztivál területén:

 

10.00-17.00 

Bábakukucs

Bábakalács Társulat Kandikaszínháza

Mi az a Bábakukucs? Kívülről egy egyszerű mutatványos bódé. Ám, aki bekukkant az igen gyönyörűséges dolgokat láthat benne. Ugyanis a képek odabenn életre kelnek, személyre szóló bábszínházunkban jól ismert mesék elevenednek meg. A kiváncsi kukucskáló részese lehet a varázsvilágnak, ami pillanatokra bár, de kizárólag neki mutatkozik meg. S máris jöhet a következő leskelődő, s a neki választott meglepetés!

A Bábakukucs az 1600-as évektől a 19. százas elejéig virágzó vásári mutatvány, a „Guckkasten”, avagy kandika láda egyedi módon továbbfejlesztett bábos változata.

Játékmesterek: Szluka Judit, Tóth Anita

Bábakukucs készítője: Majoros Gyula

Bábok és képeskönyv: Fekete Anetta

Helyszín: A múzeum udvara

 

10.00-17.00

Ügyességi játékok

Az udvaron előkerülnek többek között a célba dobó játékok, a gólyalábak, és a kugli. A múzeum körtermében pedig kifulladásig elmerülhettek a játékok tengerében. 

Helyszín: A múzeum udvara és körterme

 

10.00-17.00

Interaktív játékok a kiállításban

Nyomózó játék, keresőjáték, kvízjáték egész nap a múzeum kiállításaiban.

Helyszín: A múzeum állandó és időszaki kiállítása

 

10.00-12.00 és 14.00-16.00 

Kézműves foglalkozások

Vezeti: Belvaracz Ibolya, Burka Beáta, múzeumpedagógusok 

Helyszín: A múzeum udvara és műhelye

 

Programok az udvari nagyszínpadon és a múzeum körtermében:

 

10.30-11.00 

Jóga gyerekeknek

A Szóraka Fesztet gyerekeknek szóló jógával nyitjuk meg, melyben játékos, könnyed, napindító gyakorlatokkal ébredezünk ezen a gyönyörű szombat reggelen - a harmónia jegyében. A jóga azon kívül, hogy örömteli élményt okoz, fejleszti a gyerekek mozgáskultúráját, segíti a figyelem összpontosítását. Segítségével a kicsik megérezhetik testük lehetőségeit, határait, ugyanakkor magát a mozgás örömét, a nevetés szépségét is, mindezek mellett önbecsülést növelő hatással is bír.

Szeretettel várunk minden kedves jógázni vágyó gyermeket!

Jógaoktató: Móré Mariann

A programot 5 éves kortól ajánljuk!

Helyszín: A múzeum udvara

 

11.00-12.00

Guruló cirkusz 

Vásári bábjáték 

A szinte szöveg nélküli bábjátékot egy modern bohócjáték vezeti be és kíséri végig. A vicces színészi játék nevetteti a gyerekeket, míg a tricklire épített guruló bábszínházban bábfigurák különleges trükkjei láthatóak. A bábcirkuszi játékot Pepe a bohóc és Dodó a medve irányítja, és megjelenik a kínai tányérpörgető, a szappanbuborék és tűz fújó spanyol, vagy éppen az indián késdobáló. 

A porondon: Aracs Eszter

Az előadás időtartama: 40-45 perc. Az előadást 3 éves kortól ajánljuk. 

Helyszín: A múzeum udvara

 

14.00-15.30 

Játékos workshop felnőtteknek

Érzelmi intelligencia fejlesztése játékos és élményalapú módszerekkel, kifejezetten felnőtteknek. A workshopon résztvevők különböző játékorientált gyakorlatokon keresztül tudnak közelebb kerülni saját magukhoz, élményszerűen megtapasztalhatják határaikat, új lehetőségeket ismerhetnek meg képességeik kibontakoztatására valamint másokkal kapcsolódva átélhetik az egység élményét.

Játékmester: Kottes Anikó

Helyszín: A múzeum körterme

 

15.30-17.00 

Paár Julcsi: Kerekerdő

Mesekoncert és táncház családoknak

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívnak; Jancsi. Jancsi bármennyire is apró, álmait követve nyakába veszi a világot, és bejárja a Kerekerdőt. Bármerre téved különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc továbbviszi útján.

Paár Julcsi: Kerekerdő című lemezének bemutató koncertjén megelevenedik a mesebeli táj, a varázslatos történet, melynek a hallgatóság is szerves részévé, szereplőjévé válik.

Közreműködnek:

Paár Julianna - ének, mese

Hegedűs Máté - hegedű

Papp Endre – brácsa, harmónika

Balogh Kálmán - cimbalom

Bognár András - bőgő

Pálffyné Tóth Beatrix - tánc

Csiki Gergely László – tánc

Helyszín: Nagyszínpad az udvaron

 

18:00-19:30

Weöres Sándor: A teljesség felé

Zenés, irodalmi est felnőtteknek

A „Weöres Sándor: A teljesség felé" zenés irodalmi esten a szépirodalom, a klasszikus zene játékos módon ér össze, megszólítva nem csak a felnőttek, de a fiatal felnőttek csoportját is. Egyfajta időutazás lesz ez a lelkünk felé, mely emlékezni hív az elfelejtett belső fényünkre, s az élet igazán fontos, soha nem múló értékeire, ahogy Weöres Sándor is írja, „E könyv arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját megismerhesd, és ha rád tartozik, te is birtokba vehesd."

A felolvasást fúvós és experimentális hangszeres zenei kíséret színesíti, és Weöres Sándor megzenésített versei is felcsendülnek majd. A zenés irodalmi est záró fénypontja egy improvizatív koncert lesz, ahol a hangszerek mélységekbe vezető hangja kiegészül Környei Alice fülbemászó és lélekig hatoló énekével.

Előadják: Környei Alice és Majoros Gyula

Helyszín: Nagyszínpad az udvaron

 

19.30-21.00 

Kötetlen beszélgetés zenei aláfestéssel

Helyszín: A múzeum udvara

 

MINDEN PROGRAM INGYENES!

 

Galéria