„Magamban is helyén van a lélek…” (Mátyási József)

Időszaki kiállítás / Népi iparművészeti

„Magamban is helyén van a lélek…” (Mátyási József)

-

(Pásztorhagyományok, pásztortársadalom, pásztor életmód a Kecskemét környéki és a kiskunsági pusztákon)

 

Időszaki kiállításunk a pásztorság múzeumunk hagyományos néprajzi- illetve népi iparművészeti gyűjteményében fellelhető legszebb tárgyi emlékeit mutatja be, kiemelve a pásztorok lakhatási körülményeit, öltözködési, étkezési szokásait, valamint az állattartáshoz kapcsolódó eszközöket, munkafolyamatokat.


Megismertetjük a pásztortársadalom felépítését, az egyszerű pusztai életet, a faragás művészetét és a kinagyított fotóknak köszönhetően pásztorjeleneteket csodálhatnak meg az érdeklődők. Ide kapcsolódó, csoportoknak ajánlott tematikus tárlatvezetésünk keretein belül pedig pásztordallamok is felcsendülnek.


A kiállítással szeretnénk továbbá felhívni a figyelmet a pusztán nevelkedett szilaj, egyszerű, a természettel szorosan együtt élő pásztorok életmódjára, a „szükséges és elégséges” elvére, arra a szemléletmódra, melyet a körülményekhez, helyi adottságokhoz, időjáráshoz, az állatok igényeihez való önzetlen, alázatos és megelégedett alkalmazkodás jellemez és jellemzett a régmúlt időkben!


Mindenkit szeretettel várunk tematikus tárlatunk megtekintésére, mely 2023. szeptember 8-tól látható a Kecskeméti Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteményében!