Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

Cifrapalota

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

-

A megnyitó ünnepséget (2024. március 9.) Vadas Csenge (Kodály Iskola, 12. o.) és Vadas László népzenész, zenetanár kalotaszegi és gyergyói népdalcsokra után a biennálé alapító kurátora, ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője mondta el bevezető gondolatait. „A Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléhoz számos terület, fogalom tartozik (pl. keresztény-, vallásos-, szakrális-, egyházi- és liturgikus művészet), azonban egyet, a keresztény tematikát, mint az európai művészet egyik legfőbb összetevőjét, kiemeltük, sőt a sorozat nevében is jeleztünk. 2023 novemberében közzétett felhívásunkra ezúttal 232 művész 232 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből a biennálé zsűrije összesen 137 alkotó 137 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. Választott témánkat (prófécia) világunk jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen rengeteg a bizonytalansági tényező (háborúk, bolygónk erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés, migráció), s ez a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljes befolyásolja. Amikor egy-egy biennálé tematikáját kiválasztjuk, egyre inkább igyekszünk tehát a világ jelenlegi problémáira is reflektálni, ezzel is elősegítve a hagyományos keresztény ikonográfiai megoldások, ábrázolások megújítását, újraértelmezését a kortárs képző- és iparművészetben.”


A kiállítást a Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg: „Az élő és a halhatatlan művészet az egyházakon és a múzeumokon keresztül kerül be a köztudatba és marad meg az örökkévalóságnak. A biennálé már egy tradíció, amelyre büszkék lehetünk, az alkotások pedig jó eséllyel megmaradnak az örökkévalóságnak, és megmutatják azt, hogy mit gondol a kétezres évek keresztény gondolkodó embere a világról ebben az időszakban.”


A beszédek után díjátadó ünnepség következett. A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat Szakmai Különdíját Csíkszentmihályi Réka textilművész vehette át Prof. Dr. Kelecsényi Csilla Ferenczy Noémi-díjas textil- és képzőművész, egyetemi tanártól, az MMA rendes tagjától. Kecskemét Megyei Jogú Városa által felajánlott különdíjat Vercz Szilvia textilművész vette át Dr. Fekete Gábor, az Értékmegőrzési Bizottság elnökétől. A korábbi biennálék gyakorlatát követve ezúttal is megítéltek öt, pénzbeli juttatással nem járó, úgynevezett erkölcsi díjat, melyet a zsűri nevében ifj. Gyergyádesz László adott át. Az öt díjazott: Pasqualetti Eleonóra kárpitművész és képzőművész, Ruczek Zsófia textilművész, Tarnóczi József festőművész, továbbá két kecskeméti alkotó, Miklós Árpád képzőművész, és a 88 éves Turi Endre festő- és zománcművész.

Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum – Cifrapalota
A kiállítás megtekinthető: 2024. március 9. – 2024. június 22.


Fotók: Papp Attila

 

Galéria